Seznam článků

Je to už asi víc než rok, co jsem tenhle článek napsal. Můj tehdejší článek o homeopatii vyvolal jistou nevoli, tak vznikla dohoda, že nebudu publikovat, dokud nebudou stanoveny pravidla. Už nějaký čas stanoveny jsou, ale měl jsem dost jiné činnosti, tak jsem se k tomu dostal až dnes, protože prší. Omlouvám se za to, protože, obzvlášť ve světle posledních událostí, se mi jeví jako potřebný.

Takže:

O vakcinaci aneb Sůl nad zlato jinak


V pohádce si nevážili soli, protože jí měli za nepotřebnou a dokonce za zavrženíhodnou. Jistá analogie s očkováním se mi jeví až bizardně zřejmá. Tak jako sůl v pohádce, tak dnes i očkování má svém odpůrce. Další absurditou  je, že právě mezi odpůrci očkování jsou častí až obvyklí stoupenci homeopatie. Když jsem psal o homeopatii, tak jsem uvedl i základní homeopatický princip, že podobné se léčí podobným. Jestli to někde platí, tak je to právě u očkování.

Tak žijeme v poměrně bezpečném světě. Hrozba nemoci se jeví malichernou jak cena soli v pohádce. 

Souhlasím s těmi, kdo tvrdí, že očkování není banalita, ale krok, který vás ovlivní na dlouhou dobu a možná na celý život. Navíc je neočkovaný člověk potenciální roznašeč a kultivátor infekce. A nejen vy, ale i další, se tak vyvarujete nebezpečí. Nepodceňujte to. O co tu tedy jde?

Dovolím si použít příměr infekce a požáru. Jeví se mi jako užitečné, když si hasiči cvičí činnosti potřebné pro hašení požárů.  Profesionální hasiči si to dokonce cvičí na opravdovém ohni. Když pak na to přijde, tak netápou, účinnost jejich zásahu vzrůstá a rutinně zmohou i potenciálně velmi nebezpečné případy. Imunitní systém je takové komando organismu pro boj s infekcí. Očkování je pro imunitní systém obdobou požárního cvičení na opravdovém ohni. Přesný a detailní mechanizmus fungování  imunitního systému není vždy dopodrobna znám.

Principem  očkování je, že se do těla vpravuje látka (vakcína) obdobná infekčnímu činiteli. To je ta shoda s homeopatií. Zapaluje se 'cvičný oheň'  pro imunitní systém a provokuje se jeho činnost. Má to své zádrhele.

Vnější projevy vyprovokování reakce imunitního systému vakcinací (např. časově omezená slabost, nevolnost, zvýšená teplota) se mnohdy špatně označují jako vedlejší účinky očkování. Nejsou to vedlejší účinky, jsou to  průvodní jevy. Je nutno to respektovat a podle toho se chovat. Nešarlatánská medicína se snaží tyto projevy odstraňovat. Mnohdy jsou tyto projevy tak slabé, že nejsou vnímány. Ale jsou. Pokud opravdu vůbec žádné nejsou, je tu problém. Očkování asi bylo neúčinné. 

U někoho reakce může být i taková, že vnější projevy mohou být  velmi silné. Je to problém, na který bývá často poukazováno odpůrci očkování. Zde bych si dovolil podotknout, že by se měl srovnávat nikoli stavy před očkováním, při očkování a po něm, ale stav před očkováním a stav nemoci a po ní.

Také je možné, že u někoho imunitní systém provokaci nezvládne a 'cvičný požár' se vymkne kontrole. Imunitní systém prostě nezafunguje. Toto riziko se dá minimalizovat pečlivým vyšetřením před očkováním a sledováním stavu po něm. Můžete mít kupříkladu zrovna oslabenou imunitu, v neobvyklých případech jsou lidé neočkovatelní  vůbec. Sledování stavu po očkování je na místě, protože pro zamezení následných komplikací hraje roli včasnost a adresnost opatření. Náskok a znalost rizik, kterou nám i tady vakcinace dává, je zásadní.   

Panuje i fáma, že po očkování se vás už daná nemoc netýká. Není to pravda, pravděpodobně se dotkne a dotýkat se bude. Ale zpravidla to skončí jen dotykem. Nechrání nás očkování, ale imunitní systém. Infekční činitel pořád může vstoupit do našeho organismu. Ale zde už je imunitní systém připraven očkováním a s rutinou jej zlikviduje, tak jako vycvičení hasiči. Požár (nemoc) se nekoná, byl uhašen se stadiu jiskry. My si toho infekčního ataku nejčastěji ani nevšimneme. Má to svá úskalí. Jedno z nich je, že imunitní systém 'zapomíná'. Proto je v některých případech zapotřebí přeočkovávat. Druhý kámen úrazu je, že imunitní systém, když je třeba oslaben, nezareaguje. Neselhalo očkování, ale imunitní systém. Stává se.

Tak jsem zde uvedl zásadní vady očkování, přes to jsem jeho zastáncem. Přiznám se dokonce, že když slyším zvěstované 'pravdy' odpůrců očkování, tak to ve mně vyvolává emociální hnutí. Něco jako smutek. Proto a taky abych neunavoval příliš dlouhým článkem, zakončím dvěma výzvami.

První směřuje k odpůrcům očkování. Vyzývám je k zahájení finanční sbírky na památník hrdinům odporu proti očkování. Hrdinům, kteří obětovali svůj život v tomto boji. Navrhuji také, že by tento památník měl být instalován prakticky za humny, třeba v ukrajinském Lvově. Poslední dobou totiž zemřelo na spalničky na Ukrajině 41 lidí, nejvíc byla spalničkami postižená lvovská oblast (do vyhledávače zadejte: spalničky, Ukrajina) . Přitom očkování proti spalničkám je spolehlivé.

Druhá výzva je k čtenářům. Pokud vám přišel tento článek podnětný, pošlete mi  na Miloše symbolický 1 sob. Poslouží mi to jako zpětná vazba, motiv dál psát. Nebojím se, že bych zbohatl...

10.3.2019, aktualizováno 11.5.2020        Miloš Hobl

 ____________________________________________________________________________

Tento článek vyvolal u některých čtenářů potřebu reagovat. To je dobře. Návod na to, jak můžete reagovat je zde: Průvodce čtením článků

Související články:

K homeopatii + HAPPY END

Nevědecky o vědě

Začátky jsou těžké

Attachments:
Download this file (odpověď.txt)Odpověď pro Infernits, Františka[ ]Miloš Hobl9 kB

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.