Není pochyb, že domácí mýdlo je nezbytnost a žádná průmyslově vyrobená směs syntetických složek, palmového oleje a bonusem: černého svědomí z uhlíkové stopy, ho nemůže nahradit i když by ta věc voněla jakkoliv.
Následující návod budiž nakopnutím k domácí výrobě mýdla, které bude sloužit věrně, bez kontaminace odpadů, bude levné, bezobalové a z globálního pohledu lokální  :-)
Mýdlo je fajn!
 

Základní ingredience: destilovaná voda (pozor, nekupujte tu z benzinky, ale lékárensky čistou), hydroxid sodný (opět se nedoporučuje klasicky drogérkový, ale čistá forma), olivový olej z pokrutin - označení Pomace (lépe zmýdelňuje než panenský, mají ho dokonce i ve Vacově!) a  med.

Na obrázku chybí ještě libovolný esenciální olej (pozor na citrusy - kolik pokusů a kolik mililitrů citrusových olejíčků - i drahý bergamot :-(.....mi tam zahučelo, než jsem to vzdala - prostě v mýdle nebude cítit). Osvědčila se levandule, tymián, meduňka, lemongrass, případně skořice, kdo na ni není citlivý...V tomto receptu jsem použila tymián...
Je třeba být u výběru olejíčků obezřetní: například alkohol by mohl udělat mýdlo nebezpečné, tím, že hmota ztuhne rychleji než se stihne rozmístit v mýdle všechen louh, takže pak mohou být v mýdle lokální louhová ložiska...Pozor dejte především na neuváženě nakoupené syntetické vůně, které nejsou určené pro kosmetiku...


Navážíme 380 g destilované vody, nejlépe už v nerezovém hrnci (nebo varné sklo), ve kterém si v dalším kroku rozděláme louh.


Dáme hrnec na sporák a rozpustíme v něm lžíci medu a lžíci soli. Med krom svých pečujících vlastností a vůně způsobí, že mýdlo bude pěnit a sůl zajistí, že nebude slizovatět...Necháme roztok zchladnout.
 
 
Navážíme 130 g hydroxidu sodného.
 
 
Nasypeme hydroxid sodný do vody - pozor, ne naopak!!! Opatrně rozmícháme zadržujíc dech (směs začne být velmi horká - dělejte to tedy na sporáku) a okamžitě přiklopte poklicí. Odejděte z místnosti na cca 2 minutky a poté opět promíchejte. Někdy med způsobí, že směs začne mít načervenalou barvu - nelekněte se, nevím proč se to děje, ale je to v pořádku...
Louh je po zchladnutí připraven.
 
 
Navážíme si olej 1000 g, nejlépe v hrnci, ve kterém budem dělat mýdlo, takže je dobré počítat s prostorem pro louh...
 

Teď přijde to hlavní kouzlo. Mějte vše připravené. Možná se budou hodit i rukavice na ruce - louh umí hezky popálit ruce, někdo pracuje při mixování raději s brýlemi. Nyní vlijeme louh do oleje - obě ingredience by měly mít cca pokojovou teplotu. Jakmile se tyto dvě hmoty spojí, nastává proces saponifikace, zmýdelnění. Pro urychlení tohoto procesu, začneme míchat a pro ještě lepší urychlení, vezmeme si k ruce tyčový mixér. Ano, šlo by to i bez něj, ale museli bychom fakt dlooooouho míchat. Takhle do hrnce hrábneme párkrát mixérem (mixujeme krátkými impulzy s ponořenou hlavicí) a dostáváme se do fáze tzv. stopy. To je ta fáze procesu, kdy za míchačkou zůstává stopa - směs zhoustne. V této chvíli je vhodné do mýdla přidat výživné složky - bylinky, esenciální oleje, výživné oleje, ovesné vločky, jíly apod...My přidáváme tymiánový esenciální olej alespoň 50 kapek, dle libosti i více, nebo od oka, tak jako já cmrndneme a promícháme.

 
Nalejeme směs do formy. Nejlepší je silikon, ale dobře poslouží i krabice od bot, vyložená pečícím papírem. Opatrně uložíme někam mimo dosah dětí a zvířat. Pokud se nám podaří formu přikrýt a nechat ji v teple, může se stát, že proběhne tzv. gelová fáze. Mýdlo se samo zahřeje a odprostřed začne tmavnout a průhlednět. Proběhne-li tato magie, bude mýdlo dřív zralé a bezpečné k použití. Neproběhne-li, nevadí, počkáme si na zralost mýdla o něco déle...


Po 24-48 hodinách je mýdlo dostatečně tvrdé na vyklopení z formy a krájení. Stále ještě není dost bezpečné, takže si raději vezmeme rukavice...Ke krájení používám strunový kráječ na sýr, ale poslouží i obyčejný nůž. Nakrájená mýdla uložíme někam na pečící papír, třebas do otevřené krabice a dáme dozrát někam na vzduch v pokojové teplotě. Mýdla musí zrát minimálně 6 týdnů, abychom měli jistotu, že jsou bezpečná a připravená k použití...Proběhla-li gelová fáze, zkracuje se doba na cca 2-4 týdny...
Mýdla lze zkontrolovat Ph papírkem (dělejte to na čerstvém řezu hodnota by měla být 8,5-10), ale dodržíte-li postup a poměry ingrediencí, mělo by být po uplynutí doby zrání bezpečné.
 

Hotovo...
Tak ať meje, pění, voní a dělá radost!

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.