Chybí vám zdroj kvalitní místní zeleniny? Nechcete podporovat velké zemědělské koncerny, supermarkety, spousty zbytečných obalů a tisíce naježděných kilometrů? Nemáte možnost nebo chuť si pěstovat zeleninu sami a nabídka zeleninových přebytků z výměnného obchodu LETS na Buďsobu vám nestačí?

Sáhněte po KPZ. Místo krabičky poslední záchrany poslouží nově vznikající spolek Komunitní Podpory Zemědělců - KPZ Jih. Po celou sezónu od jara do podzimu 2020 můžete odebírat čerstvou zeleninu v certifikované BIO kvalitě od jihočeských farem Biozelenina Olešná a Bemagro.

Jedná se o bedýnkový systém s dovozem jednou za 14 dní do Č. Budějovic (bezobalový obchod Trvalé Pytliště) a Kaplice (Bioklub Kaplice), s jednorázovým předplatným (4 000 Kč) na celou sezónu. Pokud by se našlo dost odběratelů i jinde v okolí (např. Český Krumlov, Nové hrady), pokusili bychom se společně s vámi najít možnost předávky tak, aby se k vám zelenina dostala.


Jak naše KPZ funguje?
Na začátku sezóny (nejpozději v polovině dubna) se zájemci přihlásí k účasti ve spolku a předplatí si podíl na celou sezonu. Tím se stanou podílníky při každém závozu zeleniny a jednou za dva týdny si v Českých Budějovicích nebo Kaplici vyzvednou svůj díl.


Co za kolik dostanete a jaké jsou podmínky?
Podíl na odběru zeleniny stojí na celou sezonu 4 tisíce Kč. My Vám pak v období přibližně od začátku května do konce října, přivezeme na výdejní místo zeleninu z našich farem, každých 14 dní. Hodnota jednotlivých dodávek zeleniny je rozpočítána tak, aby v součtu odpovídala předplacené částce. Vše je pro členy transparentní a ceny jednotlivých položek se dozví.
Biozelenina Olešná má v sortimentu hlavně plodovou a listovou zeleninu, bylinky, ale třeba také svazkovou cibulku, či květák, brokolici a celer. Farma Bemagro pak tuto škálu doplní bramborami, mrkví, řepou, pastinákem či petrželí.


Chcete-li se k naší KPZ Jih připojit, kontaktujte prosím koordinátorku Kláru Machovou z Biozeleniny Olešná,  na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a do předmětu napište "KPZ Jih".

Pointou komunitní podpory je blízké propojení lidí a jejich lokálních farmářů. Pro malé zemědělce, je předplacený odběr výhodou, která umožňuje například snadnější investice na začátku sezony.

Více o konceptu KPZ - komunitně podporovaném zemědělství např. zde:

https://kpzinfo.cz

https://potravinovasuverenita.cz

https://www.jaktak.cz/jak-funguje-predplatne-zeleniny-neboli-komunitou-podporovane-zemedelstvi-kpz.html

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.