hnutí směrem k přírodě a přirozenosti


Geneze pojmu a hnutí solarpunk

Solarpunk se skládá ze dvou slov. Solar (tedy vztahující se ke slunci) a punk (jako rozšířené hnutí podporující vlastní životní filozofii a životní styl).

V astrologii slunce představuje energii dávání, optimismu, pohody, štěstí a našeho skutečného autentického vyjádření a poslání. Na rozdíl od slunce pak měsíc představuje energii přijímání, našeho ega, programování mysli a navyklých vzorců pocházejících z naší rodiny, společnosti a dalších vlivů, které formují náš charakter a naše podvědomí a intuici. Tuto měsíční energii (jako pouhý odraz skutečného slunečního světla) je třeba integrovat, abychom pochopili náš skutečný potenciál.

Podobně slovo punk znamená osobní a jedinečné vyjádření našeho autentického já v kontaktu s naší pravou lidskou přirozeností. Je to hnutí, jehož hlavním rysem je usilování o přirozenost cítění a projevu, a zároveň skepse vůči společenským normám, postojům a slibům, které mají kořeny v neporozumění naší reality. Punk usiluje o pochopení toho, jak věci skutečně jsou, a ne jak je zobrazují ideologie, teorie, instituce nebo jiné společenské systémy.

Spojíme-li obě výše uvedená slova dohromady, můžeme solarpunk definovat jako optimistické společenské hnutí lidí, kteří chápou, že jedinou cestou vpřed je vytvoření světa, který je v jádru tvůrčí a regenerativní, v souladu s pravou vnitřní podstatou lidí a funkčními principy přírodních ekosystémů a planety. Je založen na hodnotách dostatku, post-hierarchie, post-kapitalismu a post-konzumerismu, kde lidstvo vnímá samo sebe jako součást přírody.

Blíží se opět doba, kdy mnozí mladší z nás budou "muset" udělat radikálnější změnu v životě - v tom, kde a s kým budou trávit svůj bdělý čas, podstatnou část bílého dne. Nezdá se to, ale řeč je o institucionálním pojmu "vzdělávání". Cest může být mnoho, ne každá je pro každého, jde si i vybrat ne úplně dobře, ale hlavní asi bude, dokázat si to vyladit - je lépe změnit směr, než se trápit. A je jedno, ve které třídě /božínku, to je zase pojem, "třída".../ a na jaké úrovni vzdělávacího systému to je. Může to být situace nelehká, často zbytečně podléháme tlaku okolí a to dokáže hodně zamíchat s kartami a rozkolísat i jindy stabilně plující rodiny. Ale to nejdůležitější, rodičové, ten nejdůležitější hlas mají ti vzdělávaní, mysleme na to. A teď už dost řečí, obrovské díky patří tvůrcům dokumentu, všem zúčastněným a hlavně všem, kteří mají vůli jít svou cestou, pojďme na film :)

Máte-li cokoli k tématu, chcete-li doplnit něco, co zde nezaznělo, kupříkladu jaké jsou větší možnosti na středoškolské úrovni, budeme rádi za každý podnět, za každý řádek na nově vznikajícím prostoru PermaForum.cz (je na něm stále ještě "trošku" práce :), hlavně co do obsahu). Diskuzi k tomuto článku najdete zde:

https://permaforum.cz/zakladni-stredoskolske-13/svobodne-deti-dokument-o-svobode-ve-vzdelavani-2.html

 

Milí přátelé,
dne 18.12 jsme se v Katovicích účastnili moc pěkného setkání lidí, kteří se snaží se současnou situací něco dělat. Zúčastnil se i Jan Konfršt a rozhodli jsme se publikovat všechna jeho Zamyšlení z této nelehké doby. Snad to pro vás bude také podnětné a lehké k pochopení, oč tu vlastně běží.

Zamyšlení č. 1-4 si můžete přečíst tady.

Infernits

Milí lidé na cestě k soběstačnosti,
ráda bych s Vámi sdílela texty, které napsal můj dobrý přítel. Vyjadřuje se k současnému dění, dle mého velmi trefně, ale také bez příkras a troufám si říct, že se snaží Velmi nabádat k hlubokému zamyšlení nad děním kolem nás z větší perspektivy, k zamyšlení o smyslu Života kolem nás.
Jeho práci sleduji s hlubokým zaujetím již více než 15 let. V nedávné době vydal knižní román Poutník.

S pozdravem pro všechny Hanka LípaLes

PS: Zamyšlení č. 5-9 si můžete přečíst tady.

Jsou tu volby, jako skoro každý rok. Člověka to až nebaví. V rámci soběstačnosti, můžeme takové volby třeba hodit za hlavu, ale co když nám politický posun po volbách bude v naší vlastní soběstačnosti překážet a systém nám bude více házet klacky pod nohy? Co když nám systémovými opatřeními z Prahy, v honbě za vyšším výkonem "hospodářství", otráví vodu a půdu všude okolo nás? To je pak soběstačnost o dost těžší. Anebo obráceně, co když nám takové volby mohou nakonec ve vlastní soběstačnosti pomoci?

Tento web využívá pro svoji funkci cookies. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte. Další informace a pravidla jsou uvedeny zde. Informace o ochraně osobních údajů jsou uvedeny zde.

Provozovatel systému ani redakce nenese žádnou zodpovědnost za články, obsah článků, komentářů ke článkům a diskuse ve Fóru, které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce či provozovatele.
Odpovědnost za obsah příspěvků nesou vždy jejich autoři.