Aktuální shrnutí od Nadi Johanisové (katedra environmentálních studií, Fakulta sociálních studií MU):

Vážení přátelé, 

v létech 2014 - 2016 jsme se na Katedře environmentálních studií FSS MU (Brno) v rámci projektu GAČR zaměřili na mapování tzv. ekonomických alternativ v ČR.  Naším cílem bylo zkoumat organizace, podniky a uskupení, která sice fungují v rámci ekonomiky, ale nefungují jako běžné firmy. Nezaměřují se pouze na zisk, často mají demokratické řízení, snaží se podporovat místní ekonomiku, ne vždy nutně aplikují tržní přístup... Tyto organizace považujeme za zajímavé a důležité z hlediska šetrnosti k přírodě a podpory místních komunit.

Udělali jsme rozhovory s padesáti organizacemi a skupinami, od obecních projektů přes družstevní galerii po spolek, zajišťující volnočasové dětské aktivity.

Z projektu vznikla následující webová stránka, kde najdete kromě padesáti medailonků zkomaných projektů a kontaktů na ně také stručné uvedení do problematiky a texty, včetně nějakých populárnějších textů v češtině. Uvítáme využití a další šíření, případně odkaz na vašich webových stránkách:

http://alternativniekonomiky.fss.muni.cz/

Na základě našeho výzkumu vznikl následující populární článek, který poukazuje na to, že k ekonomickým alternativám může patřit třeba i nenápadná zahrádkářská prodejna:    

http://denikreferendum.cz/clanek/24759-co-nas-muze-naucit-nenapadny-obchudek-zahradkaru-v-boskovicich


K tématu tradičních okurek v novém láku, resp. k přerámování pohledu na tradiční zahrádky coby "alternativy" (na základě zkušenosti s  holandskými komunitními zahradami),  se  vyjadřuje také naše kolegyně v projektu, Lucie Sovová, na tomto profesionálně provedeném šestnáctiminutovém videu, které lze snadno sdílet a dobře použít ve výuce či obecněji k nastartování diskuse na toto důležité téma:
Na stránkáchTrastu najdete navíc i prezentace ze semináře v říjnu 2016 na FSS MU "Peníze nebo život: jiné ekonomiky a potravinové iniciativy v Česku", z nichž jedna ("Jiné ekonomiky a česká společnost") ukazuje výsledky dalšího našeho celostátního výzkumu - tentokrát se jednalo o kvantitativní reprezentativní výzkum o tom, kolik lidí a jak často u nás produkuje vlastní potraviny a obecněji sama něco doma produkuje či si pomáhá navzájem. I to je určitá forma alternativy vůči stávajícímu systému. Ostatní prezentace se rovněž týkají klíčového tématu  "ekonomické alternativy" z vícero pohledů. 
http://www.thinktank.cz/dok/diskuzni-sesity-a-dalsi/

Budu ráda, pokud tyto naše výstupy využijete, rozšíříte, či na ně navážete ve své práci,
děkuji,
Naďa Johanisová

Přátelé,

dávám na vědomí, že jsme letos na podzim v kraji mezi Strakonicema a Vimperkem založili KPZku, neboli skupinu Komunitou Podporovaného Zemědělství - více obecných informací o KPKách viz www.kpzinfo.cz.

My jsme cca 15ti členná skupinna odběratelů lokální biozeleniny v čele s biozemědělcem Mírou Koubou ze Lčovic. Pěstovat se bude na jeho políčkách čítajících celkem asi 600 metrů. Pro zeleninu se bude jezdit 1x za 14 dní od června do března. Podíl se platí předem v korunách (zatím:) a část si ho lze na poli odpracovat. Součástí bude i nějaký výměnný obchod mezi členy.

V r. 2017 nás čeká zkušební rok a na základě dílčích úspěchů a krachů budeme systém dále ladit.

Protože země je právě teď zmrzlá a nedá se v ní šťourat, vrtáme se alespoň v informacích o KPZ.
A byli jsme požádáni, abysme si to nenechali pro sebe...
Takže 14. 12. ve Strakonicích od 18h v bývalém Baobabu bude o naší KPZ beseda (pozvánka v příloze).
Jste na ni srdečně zváni.
Naviděnou
Tomáš Hauser (Mít rád), Vacov

Attachments:
Download this file (Zelené otazníky - prosinec 2016.pdf)Zelené otazníky - prosinec 2016.pdf[ ]Tomáš Hauser201 kB

Rád bych vás pozval na dnešní společnou akci s Piráty k tématu ZÁKLADNÍ PŘÍJEM, akce se koná

v Měsíci ve dne

od 17hod

https://www.facebook.com/events/1696229957367625/?active_tab=posts

 

Martin Čermák, DiEM25

 

 

 

„Ideologie konzumerismu nás ponouká, abychom spotřebovávali hodně, ale nejen to, ale také stále více. Tato ideologie dominuje všemu, je nad vším. Pokud si tento přístup osvojí miliarda Indů, nemusí to tato planeta unést.“

Michal Horáček, antropolog a bývalý podnikatel

 

„Kdyby se vyrábělo jen to, co při pohodlné spotřebě opravdu potřebujeme, tak je nás třetina nezaměstnaných. To je ta slepá ulička, do které se dostáváme.“

Ivo Možný, sociolog

 

Kolik jídla lidstvo vyhodí

  • Celosvětově se každý rok vyhodí téměř třetina veškerého jídla určeného k lidské spotřebě – přes  jednu miliardu tun.

  • Ve vyspělých průmyslových zemích skončí každý rok v odpadních kontejnerech přesně tolik jídla, kolik by stačilo k vymýcení hladu v celé subsaharské Africe – 222 milionů tun.

  • Obyvatelé nejchudších zemí vyhodí jen asi 5 procent zakoupených potravin, ve vyspělých státech je to 30 až 40 procent.

  • Při současném růstu světové populace a míře vyhazování jídla budeme muset do roku 2050 zvýšit produkci potravin o 60 procent, jinak budeme čelit hrozbě globálního hladu.

  • Zdroj: Fokus VM


„Centrální banky ostentativně dělají věřícího poslední instance. Když už nikdo ekonomice nevěří, tak centrální banky se tváří, že budoucnost je bezriziková.“

Tomáš Sedláček, ekonom

 

(zem, Česká televize. Společnost je nastavena na stálý růst a konzum určuje, kdo jsme. ČT24: Fokus [online]. 2016 [cit. 2016-03-09]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1718968-spolecnost-je-nastavena-na-staly-rust-a-konzum-urcuje-kdo-jsme)

 

Film o blížícím se vyčerpání přírodních zdrojů a o nesmyslnosti teorie, že na jedné planetě s limitovanými zdroji může docházet k nekonečnému hospodářskému růstu, který v závěru dává návody a náměty do budoucna... - všechny tyto náměty stojí na uskromnění, a hlavně podpoře lokálního, soběstačného fungování... například lokální měny.

https://www.youtube.com/watch?v=TNHQXDY-r5M

 

{youtube}TNHQXDY-r5M{/youtube}